Öğretmenlerin tepki gösterdiği kanun yayınlandı

Eğitim sendikaları ve muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Taslakta yer alan ve öğretmenlere karşı mobbingi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkılan “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 34. maddesi çıkarılarak kabul edilen 38 maddelik kanun, 10 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ KANUNU NEDİR

Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmeleri, yetiştirilmeleri, atanmaları, hakları, ödev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konuları düzenleyen kanunda öne çıkan maddeler şöyle:

*Öğretmen adaylarının mesleğe hazırlanması, öğretmen, yönetici ve diğer personelin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek üzere Bakanlığa bağlı Millî Eğitim Akademisi kurulacak.

*Disiplin Kurulu; Akademi Başkanı tarafından Akademik Kurul üyeleri arasından üç, Akademide görevli daire başkanları arasından iki üye olmak üzere her bir eğitim programı süresi için belirlenecek beş üyeden oluşacak. Aynı usulle beş yedek üye belirlenecek. Disiplin Kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir üyeyi Başkan olarak seçecek.

*Gerekli görülen yerlerde Akademi bünyesinde eğitim ve uygulama merkezleri açılabilecek. Akademinin personel, denetim, bakım ve onarım, koruma ve güvenlik, taşınır ve taşınmaz, araç, gereç, malzeme, demirbaş ve taşıtlar ile benzeri ihtiyaçları için gerekli iş ve işlemler bakanlığın ilgili birimleri tarafından yerine getirilecek. Akademinin giderleri için öngörülen ödenekler bakanlık bütçesinde yer alacak.

*Akademide, yükseköğretim kurumlarıyla iş birliği yapılarak 2547 sayılı Kanunun 38 inci maddesi hükümlerine göre geçici olarak öğretim elemanı görevlendirilebilecek.

MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCISI İÇİN DE ‘MÜLAKAT’
*Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak ilk defa görevlendirilecek adaylar, Akademi tarafından düzenlenen yönetici yetiştirme programına alınacak. Bu programa katılacak yönetici adayları yazılı ve/veya sözlü sınavlardan 60 ve üzerinde puan alanlar arasından puan üstünlüğüne göre belirlenecek. Yazılı ve sözlü sınavın birlikte yapılması hâlinde başarı puanı, yazılı ve sözlü sınav puanının aritmetik ortalaması alınarak belirlenecek.

*Öğretmenlik mesleği; öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağından oluşacak. Üç yıllık çalışma süresini tamamlayan sözleşmeli öğretmenler talepleri hâlinde görev yaptıkları yerde öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar mazerete bağlı olarak yapılacak yer değiştirmeler hariç olmak üzere bir yıl süreyle yer değiştiremeyecekler.

*Öğretmenlerden; öğretmenlikte en az on yıl hizmeti olan, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan ve Akademi tarafından uzman öğretmenlik için düzenlenen eğitimi tamamlayanlara uzman öğretmen unvanı verilecek.

34. MADDE TEKLİFTEN ÇIKARILDI
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı’nda yer alan “Hizmet sınıfının değiştirilmesi” başlıklı 34. maddesi, öğretmenlere karşı mobbingi arttıracağı gerekçesiyle eğitim sendikaları tarafından eleştirilmişti. Söz konusu madde metinden çıkartıldı.

Madde, “Bakanlık müfettişi veya eğitim müfettişi tarafından haklarında yapılan denetim ve inceleme sonucunda öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde görevini yerine getirmede yetersizliği tespit edilen kadrolu öğretmenler, Akademi tarafından eğitime alınır. Bunlar, düzenlenen eğitimin tamamlanmasını takip eden eğitim öğretim dönemi içerisinde ilk denetimde görev almayan Bakanlık veya eğitim müfettişlerince yeniden değerlendirmeye alınır. İkinci değerlendirme sonucunda da yetersizliği tespit edilenler, genel idare hizmetleri sınıfında durumlarına uygun kadrolara atanır” düzenlemesini içeriyordu.

Saadet- Gelecek Grubu tarafından verilen önergenin gerekçesinde, “Teklif ile, bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce göreve başlamış öğretmenlerin kazanılmış haklarının ellerinden alınmasını önlemek, yapılacak olan müfettiş incelemelerinin siyasi ve ideolojik farklarından dolayı yanlı olması durumunda öğretmenlerin uğrayacağı haksızlıkların önlenmesi amaçlanmıştır” denildi.

Aynı mahiyette AKP Grubu tarafından verilen önergenin ardından oylanarak madde teklif metninden çıkartıldı.

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top